Herstelplan van Wallonië

De acties van de Waalse Regering inzake werkgelegenheid, economie, leefmilieu en klimaat worden in goede banen geleid via meerdere aanvullende actieprogramma's op het Herstelplan.

Met een budget van meer dan 7 miljard euro telt het plan meer dan 300 projecten die een antwoord moeten bieden op de huidige sociale, economische en ecologische uitdagingen van het Waalse Gewest, alsook op de gevolgen van verschillende rampen zoals de historische overstromingen van juli 2021.

In maart 2022 hebben de Waalse Regering en de partners op sociaal terrein en milieugebied binnen het Herstelplan 42 prioritaire projecten geïdentificeerd. Deze projecten werden gekozen op basis van hun potentieel in het creëren van kwaliteitsvol werk, toegevoegde waarde en een gunstige impact op het leefmilieu en het klimaat.

Eén jaar later werd de voortgang van deze projecten voorgesteld. Meer dan 85% van de projecten ging van start, waarbij sommigen zelfs al werden afgerond.

In april 2020 werd Get up Wallonia gelanceerd, een campagne van ongeziene omvang in België waarbij de bevolking geraadpleegd werd. Burgers, experts in diverse domeinen, mensen uit het veld, institutionele spelers en sociale partners konden hun voorstellen indienen om mee te bouwen aan het Wallonië van morgen.

Na afloop van de campagne hebben 9 universiteitsprofessoren, die samen de Strategische Raad vormen, hun rapport bezorgd aan de Regering, net als een overzicht van alle geformuleerde voorstellen.

Verdeeld over drie programma's

Het herstel van Wallonië beperkt zich echter niet alleen tot de lessen geleerd uit Get up Wallonia. De Waalse Regering wilde immers alle maatregelen verdelen over drie aanvullende actieprogramma's om de coherentie tussen de genomen maatregelen zo groot mogelijk te maken en de Waalse bevolking maximaal te laten genieten van de voordelen:

  1. De maatregelen naar aanleiding van Get up Wallonia ;
  2. De maatregelen naar aanleiding van het Waalse Overgangsplan, voorzien in de Déclaration de Politique Régionale ;
  3. De maatregelen naar aanleiding van de Herstel-en Veerkrachtfaciliteit geïnitieerd en gefinancierd door de Europese Unie (NPHV-projecten).

Al deze maatregelen werden opgenomen onder één van de 5 pijlers gedefinieerd door de Strategische Raad:

  1. Inzetten op de jeugd en de talenten van Wallonië
  2. Ecologische duurzaamheid garanderen
  3. De economische ontwikkeling versterken
  4. Welzijn, solidariteit en sociale integratie ondersteunen
  5. Een innoverend en participerend bestuur waarborgen

Koerswijziging naar aanleiding van de overstromingen van juli 2021

Door de ernst van de overstromingen van juli 2021 besloot de Waalse Regering om een deel van de bedragen voorzien in het herstelplan vrij te maken voor de heropbouw van de getroffen zones. Zo ontstond er een 6e pijler: ?De wederopbouw en de veerkracht van de gebieden getroffen door rampen ondersteunen'. Enkele maatregelen te vinden onder deze pijler met een budget van 737 miljoen euro:

  • Het herstellen van de gewestelijke infrastructuren, met in het bijzonder de wegen, tunnels, waterwegen, stormbekkens en opleidingscentra die beschadigd raakten.
  • Het herstellen en steviger maken van oevers en bepaalde delen van onbevaarbare waterlopen.
  • Het verrichten van denkoefeningen op het vlak van ruimtelijke ordening en stedenbouw voor de heropbouw van de getroffen zones.

Prioriteit aan 42 projecten

Via een gezamenlijke verklaring ondertekend op 28 maart 2022 hebben de Waalse Regering en de sociale en ecologische partners besloten om binnen het Herstelplan 42 prioritaire projecten aan te duiden. Ze vertegenwoordigen een totaalbedrag van 2,5 miljard euro.
Deze projecten werden gekozen omdat ze als strategisch, structureel en impactvol gezien worden met betrekking tot hun potentieel in het creëren van kwaliteitsvol werk, toegevoegde waarde en een gunstige impact op het leefmilieu en het klimaat.  Overzicht van de 42 prioritaire projecten (fr) 

Tegen 2030 werden 5 macrodoelstellingen vastgelegd:

  1. De verwerkende industrie en de bouwsector zullen 25% uitmaken van het Waalse bbp
  2. De beschermde natuurgebieden zullen 5% van het Waalse grondgebied beslaan
  3. De uitstoot van broeikasgassen zal met 55% worden teruggebracht ten opzichte van 1990
  4. Het aantal Walen dat het risico loopt om te maken te krijgen met armoede of sociale exclusie zal ten opzichte van 2015 met de helft afgenomen zijn (van 26,5% naar 13,25%)
  5. De werkgelegenheidsgraad van de bevolkingsgroep tussen 20 en 64 jaar zal minstens 75% bedragen