• Wallonië

    Wallonië of het Waalse Gewest is een federaal gewest met een wetgevende macht, met eigen instanties en bevoegdheden binnen de Belgische federale staat.
  • De Federatie Wallonië-Brussel

    De Federatie Wallonië-Brussel is een van de drie gemeenschappen in België en is bevoegd voor het Franstalige gewest en het tweetalige Brussels Hoofdstedelijk gewest.
    Haar bevoegdheden hebben betrekking op onderwijs, cultuur, sport, jeugdzorg, wetenschappelijk onderzoek en justitiehuizen.
  • Duitstalige Gemeenschap

    De Duitstalige Gemeenschap is de jongste gefedereerde entiteit van België en maakt integraal deel uit van Wallonië naar het voorbeeld van de Vlaamse en Franse Gemeenschap. Ze bestaat uit twee afzonderlijke delen: het land van Eupen in het noorden dat zich uitstrekt tot Nederland met de gemeenten La Calamine (Kelmis), Lontzen, Raeren en Eupen en de Belgische Eifel in het zuiden bij de grens met het Groothertogdom Luxemburg met de gemeenten Bütgenbach, Bullange (Büllingen), Amblève (Amel), Sankt Vith en Burg-Reuland.
    De Duitstalige Gemeenschap beschikt over politieke autonomie in het kader van haar gemeenschapsbevoegdheden.
  • Provincies

    Wallonië telt vijf provincies: Waals-Brabant, Henegouwen, Luik, Luxemburg en Namen. De provincies zijn ondergeschikte besturen: ze voeren bepaalde beslissingen van de gewestelijke overheid uit, bijvoorbeeld wat betreft het toezicht op de gemeenten inzake hun begroting.
  • Gemeenten

    Wallonië telt 262 gemeenten waarvan 9 binnen het Duitse taalgebied (Duitstalige Gemeenschap). De gemeenten voeren de beslissingen uit genomen door de verschillende hogere overheden, maar mogen ook zelf beslissingen nemen over alles dat onder het gemeentelijke belang valt. De gemeenten zijn vrij om initiatieven te nemen op voorwaarde dat de aangelegenheid niet buiten hun bevoegdheden valt krachtens de Grondwet, een wet of decreet.
  • Federale staat

    België werd in 1993 een federale staat. Sinds de zesde staatshervorming heeft de federale staat bevoegdheden binnen tal van domeinen zoals buitenlandse zaken, defensie, justitie, financiën, sociale zekerheid en voor een groot deel ook binnen volksgezondheid en binnenlandse zaken. De federale staat bestaat uit een regering, een parlement, federale overheidsdiensten (FOD) en programmatorische federale overheidsdiensten (POD).
  • Europa

    De bevoegdheden van de Europese Unie (EU) zijn vastgelegd in de Europese verdragen. Zij bestaan uit exclusieve bevoegdheden (douane-unie, vaststelling van mededingingsregels, monetair beleid …), gedeelde bevoegdheden (interne markt, sociaal beleid, landbouw en visserij …), ondersteunende bevoegdheden (industrie, cultuur, toerisme …) en bijzondere bevoegdheden.