Toegankelijkheid

De Waalse Overheidsdienst (SPW) streeft ernaar zijn website voor iedereen toegankelijk te maken, ook voor personen met een beperking. Wij verbeteren voortdurend onze gebruikerservaring en passen hierbij de relevante toegankelijkheidsstandaarden toe in overeenstemming met het decreet van de Waalse Regering van 2 mei 2019 betreffende de toegankelijkheid van de websites en mobiele applicaties van overheidsinstanties tot omzetting van de Europese Richtlijn (EU) 2016/2102 inzake de toegankelijkheid van de websites en mobiele applicaties van overheidsinstanties.

Deze toegankelijkheidsverklaring is van toepassing op de website Wallonie.be.

Deze toegankelijkheidsverklaring is opgesteld op 16 februari 2021 en werd voor het laatst herzien op 20 september 2022. De evaluatie van de naleving van deze website aan de vereisten van richtlijn (EU) 2016/2102 gebeurde aan de hand van de  l'Accessibility Check van FOD BOSA en een zelfbeoordeling door de SPW.

Niveau van inachtneming van de toegankelijkheidsnorm

De Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) bevatten de normen inzake de eisen rond toegankelijkheid voor personen met een handicap. Die regels gelden op drie niveaus: A, AA en AAA. De Europese norm beveelt de naleving op niveau AA aan.

De omzetting van de Europese richtlijn in de Waalse wetgeving bepaalt dat de overheidsinstantie haar websites en mobiele applicaties toegankelijk maakt in overeenstemming met de volgende principes:

  1. de informatie en de componenten van de gemeenschappelijke gebruikersinterface moeten zodanig aan gebruikers worden gepresenteerd dat zij waargenomen kunnen worden;
  2. de componenten van de gemeenschappelijke gebruikersinterface en de navigatie moeten bedienbaar zijn;
  3. de informatie en de werking van de gemeenschappelijke gebruikersinterface moeten begrijpelijk zijn,
  4. hun content moet voldoende robuust zijn opdat hij op betrouwbare wijze wordt geïnterpreteerd door uiteenlopende useragents, waaronder hulptechnologieën.

In overeenstemming met deze aanbevelingen is de website Wallonie.be  gedeeltelijk toegankelijk met inachtneming van de volgende eisen:

  • De site is breed genoeg om inzoomen mogelijk te maken;
  • De inhoud van de mobiele versie is identiek aan de inhoud van de computerversie;
  • De kleuren hebben voldoende contrast;
  • Tekst wordt enkel gebruikt als alternatief voor afbeeldingen die niet decoratief zijn;
  • De semantische markups van titels zijn correct;
  • Tabellen worden gebruikt voor gegevens in tabelvorm en de cellen zijn gekoppeld aan hun hoofdingen;
  • Kleur wordt niet gebruikt als enige manier om informatie over te brengen;
  • Wanneer informatie wordt overgebracht via een niet-decoratieve afbeelding of een grafiek, wordt een tekstueel alternatief in webformaat voorgesteld;
  • De functies van een pagina zijn te bedienen met het toetsenbord met uitzondering van de kaart onder de tab ‘Ontdek Wallonië';
  • De pagina's hebben geen tijdslimiet en de website bevat geen bewegende content;
  • De webpagina heeft een beschrijvende en informatieve paginatitel
  • De website heeft een sitemap;
  • Het doel van elke link kan worden afgeleid uit de linktekst alleen;
  • De taal van de website is gedefinieerd;
  • Het merendeel van de pdf-bestanden werd bewerkt om te voldoen aan de eisen inzake toegankelijkheid zoals de herverdeling van tekst, het gebruik van opsommingstekens, het voorzien in voldoende tekstcontrast, het gebruik van tekst als alternatief voor afbeeldingen en het gebruik van markups.

Beperkingen en alternatieven

We doen er alles aan om onze website toegankelijk te maken voor iedereen. Sommige elementen van de website zijn echter nog niet volledig maar wel gedeeltelijk toegankelijk. Hierbij een overzicht van de op te lossen problemen:

  • Ondertiteling van video's: meerdere video's op onze website werden gemaakt door partners of voordat de Europese richtlijn in werking trad. We kunnen dus jammer genoeg geen ondertitels toevoegen. Recente video's zijn wel ondertiteld en we doen er alles aan om ook de oudere video's te voorzien van ondertitels.
  • Pdf-bestanden: daar waar mogelijk werden pdf-bestanden omgezet in HTML-formaat. Sommige formulieren moeten echter hun pdf-formaat behouden zodat ze door onze gebruikers gedownload en ondertekend kunnen worden. Ondanks alles worden ze in hun vorm bewerkt om ze meer toegankelijk te maken. We doen er alles aan om onze formulieren geleidelijk aan te digitaliseren.
  • Sommige kleurrijke achtergronden van onze website hebben te weinig contrast. We verbinden ons ertoe om dit probleem aan te pakken tijdens de volgende grafische herziening van onze website.

Feedback en contactgegevens

Wanneer u geen toegang krijgt tot een inhoud of een dienst, u een inbreuk op de naleving vaststelt of u vragen heeft over de inspanningen die wij leveren om de website zo toegankelijk mogelijk te maken, kunt u contact opnemen met de 

webmaster van de site (door ‘Webmaster' te selecteren onder specifieke vragen over de website) om verder geleid te worden naar een toegankelijk alternatief of om de inhoud in een andere vorm te verkrijgen.
Wanneer bovenstaande dienst u geen antwoord verstrekt, kunt u contact opnemen met het Agence du Numérique per mail of telefoon naar 081/77.80.80

Handhavingsprocedure

Deze procedure is te volgen wanneer u de verantwoordelijke van de website op de hoogte bracht van een gebrek aan toegankelijkheid waardoor u geen toegang krijgt tot de inhoud of een van de diensten van de website en u geen antwoord of een ontoereikend antwoord ontving. Vul in dit geval ons klachtenformulier in en selecteer als thema: algemene informatie en diensten online. Als het antwoord nadien nog altijd ontoereikend is, kunt u contact opnemen met de Ombudsman van het Waalse Gewest en de Federatie Wallonië-Brussel.